Barbara von Nikomedien

Helgendag: 4. december - også kaldet Skt. Barbara dag

 

Barbara var datter af Dioscuros og levede i slutningen af det 3. århundrede. Hendes far var formentlig konge eller en rig købmand.

I følge legenden var Barbara både smuk og meget klog. Og mange mænd kom til hendes fars hus og bad om hendes hånd. Men Barbara ville ikke giftes og afviste sine tilbedere. Barbara havde lært evangeliet, og ville være kristen.

Barbaras far forsøgte at skærme hende af for omverdenen og hendes blomstrende tro og byggede et tårn, hvor han spærrede hende inde.

I hendes indelukkelse og afskærmende liv, begyndte Barbara at bede og erkende sig til kristendommen. Meget imod hendes fars vilje. Hendes far forsøgte med pinsler og trusler at få hende til at stoppe.

Den hellige Barbara med det tre-vinduede tårn - symbolet på treenigheden

Barbara fik lavet et ekstra vindue i tårnet, så der var tre - som symbol på treenigheden. Barbara følte sig overmandet af den hellige ånd og lod sig døbe. Hendes far blev rasende, da han hørte dette, og bestemte sig for at slå sin datter ihjel.

Det lykkedes Barbara at flygte fra tårnet, og hun gemte sig i nogle klippespalter. En hyrde afslørede hende, og hendes far fangede hende. (Derfor afbildes den hellige Barbara ofte på en klippe)

Dioscuros fik sin datter dømt til døden, men inden da blev hun mishandlet. Bl.a. skar de hendes bryster af og slog hende med køller. En nat viste en engel sig for hende, og englen iførte hende en hvid kjortel) Barbaras far halshuggede selv sin datter.

Kort tid efter blev Barbaras far ramt af lynet og forbrændte.


Skt. Barbara, eller den hellige Barbara, afbiledes ofte som en meget smuk og fornem kvinde, ofte med martyrerpalmen og tårnet med de tre vinduer. Desuden står hun ofte på en klippe. Nogle gange har hun også et sværd i hånden eller en fakkel.

Skt. Barbara er bl.a. helgen for: bjergfolk, geologer, smede, murere, tagdækkere, elektrikere, minefolk, brandmænd, artillerister m.fl.
 

Frøken Anker . Bisballevej 12 .  Grundvad . DK-8800 Viborg . www.froeken-anker.dk . info@froekenanker.dk

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk