Antonius af Padua

(Latin Antonius Patavinus, fødenavn, Fernando de Martim Bulhoes Taveira e Azevedo og Ferdinand Martin af Bulhon Tavera og Azevedo), født den 15. august 1195 i Lissabon, † 13 jun 1231 i Arcella nær Padova. Ofte også nævnt som Anthony af Lissabon. Han var en portugisisk/italiensk franciskansk teolog og prædikant.

Anthony var født ind i en adelig portugisisk familie. Da han var 16, blev han augustinsk korleder. Han studerede i Lissabon og Coimbra, og blev ordineret til præst. I 1220 indgik han i den franciskanske orden, og gik som en missionær til Marokko.

På grund af en sygdom måtte han forlade Marokko, men pga. en storm, kom han til Sicilien, hvor han i nogen tid levede som en eneboer ved Assisi. Her mødte han sin trosbroder, Frans af Assisi. Anthony opdagede her hans ekstraordinære veltalenhed.

I 1227 vendte han tilbage til Italien, hvor han arbejdede som prædikant, og som lektor i teologi for Franciskanerne ved universitetet i Bologna.

Udmattet af hans mange opgaver og rejse, lod han sig pensionere i 1230. Han døde den 13 Juni 1231 i Padova.

Miraklerne omkring St. Anthony begyndte i løbet af hans levetid. Det fortælles, at han i nærheden af byen Rimini prædikede, men prædiken mislykkedes. Istedet vendte han sine ord mod flodbredden mod fiskene, og fiskene skulle ærbødigt have lyttet til ham, som fuglene havde lyttet til Frans af Assisi's prædiken.

Skt. Anthonius er ofte portrætteret som en franciskanermunk med barnet på armen eller en lilje i hånden.

Skt. Anthonius er skytshelgen i Padova, Lissabon, Paderborn, Hildesheim, og de liberale erhverv som bagere, hyrder, minearbejdere, og socialrådgivere. Der bliver bedt til ham ved feber, pest, skibbrud, krig og sygdom.

Frøken Anker . Bisballevej 12 .  Grundvad . DK-8800 Viborg . www.froeken-anker.dk . info@froekenanker.dk

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk