* 451 (?) i Irland
† ca. 525 i Kildare i Irland

Ifølge legenden var Brigidas far ud af adelig slægt, mens hendes mor var fra en tjenestefamilie.Patrick havde døbt dem. Brigida var meget smuk, men afviste alle tilbedere. I en alder af 14 år lykkedes det den troende pige at forlade forældrenes hjem og blive en nonne. Langt fra hendes forældres hus i Faughart, grundlagde hun en celle under et egetræ, og snart efter var det et kloster for nonner, og senere et for munke. Hun var abbedisse i klosteret og kunne også udnævne abbeden af klostret i Kildare ejet af mænd. Det dobbelte kloster Kildare (Church of Oak) var en af de mest berømte i Irland.

Ikon, der blev bestilt af kirkemenigheden for kirken i Kildare

Senere legender fortæller, at Brigitta havde helbredt kæledyr. I det sydlige Tyskland betragtes hun derfor som helgen af kvæg.

Som en kvinde af sjælden beslutsomhed og intelligens, er hun er i dag, sammen med Patrick og Columba, de tre irske skytshelgener

Brigitta bliver også kaldt Irlands Maria, og i nogle troende kredse, menes det, at Brigitta var et forsøg på at kristne den gamle keltiske gudinde, Brigid, og for at festen for Kyndelmissen også blev indført i Irland. Det Brigitta kors, der også idag er et skytstegn for hus og hjem og som anses som lykkebringende, er lavet af halm, og måske udviklet fra det gamle keltiske solsymbol.

De gamle figurer har både sjæl og patina. Se dem hos Frøken Anker, www.Froeken-anker.dk

Brigitta er skytshelgen for Irland, af fjerkræ, køer og kvæg, børn og barsel, i tilfælde mod ulykker og mod  forfølgelse

Frøken Anker . Bisballevej 12 .  Grundvad . DK-8800 Viborg . www.froeken-anker.dk . info@froekenanker.dk

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk