Den charmerende statue af barnet Jesus, vises i kirken Vor Frue af Victory i Lesser Town-distriktet i Prag. Folk kommer her for at bede om hjælp, healing eller fred, og nogle vender senere tilbage for at sige tak.

Nonner passer og vedligeholder den lille figur, og skifter figurens klæder alt efter højtider.

 

Statuen er 47 cm høj og lavet af træ med overfladen modelleret i farvet voks. Den forestiller et lille barn, klædt i en lang kjole, under hvilken hans nøgne fødder kan ses. Hans søde ansigt tiltrækker besøgende gennem sin skønhed. Højre hånd har barnet rejst i velsignelse, mens hans venstre hånd holder en kugle ovenpå med et kryds - hele vores univers ligger i hans hænder.

Det lille Jesusbarn fra Prag kom oprindeligt fra Spanien. Sagnet fortæller, at Jesusbarnet viste sig for en vis munk, der modellerede statuen baseret på udseendet af et genfærd. Ifølge en anden legende tilhørte statuen St. Teresa af Avila, grundlæggeren af karmeliterne. Hun siges at have givet statuen til en ven af hende, hvis datter stod for at rejse til Prag.

 

Da Hertuginden Maria Manrique de Lara tog til Bøhmen for at gifte sig med en bøhmisk Adelsmand i 1556, modtog hun statuen af sin mor som en bryllupsgave. Da hendes datter Polyxena af Lobkowicz blev enke, gav hun den dyrebare statue til karmeliter klosteret, der var  knyttet til kirken Vor Frue af Victory i 1628.

Karmeliterne placerede statuen i Noviciat kapellet, så de unge munke kunne lære af barnet Jesus' dyder. På det tidspunkt rasede Trediveårskrigen gennem Europa og selv figuren af Jesusbarnet blev ikke sparet, da den sachsiske hær besatte Prag i 1631. Det var først efter hans tilbagevenden til Prag i 1637, at fader Cyril af Guds Moder, som oprindeligt kom fra Luxemburg, opdagede statuen forladt i et hjørne. Til hans sorg så han at Jesusbarnet havde fået begge hænder brækket. På dette tidspunkt forekom det ham, at Jesusbarnet sagde til ham:

"Forbarm dig over mig, og jeg vil forbarme mig over dig.
Giv mig hænder, og jeg vil give dig fred.
Jo mere du ærer mig, jo mere vil jeg velsigne dig. " 
 

Mirakuløse helbredelser blev tilskrevet Jesusbarns-figuren. I 1651 blev statuen ført gennem byen, rundt til alle kirker i Prag og i 1655 blev figuren højtideligt kronet af biskoppen i Prag

 

De fine figurer af Jesus fra Prag (Prager Kindlein) kan købes i forskellig størrelse. Ofte er de i malet gips, men også andre materialer og udgaver, ex. bedekort, bliver figuren vist som. Jesus fra Prag er meget populær at have stående - og meget dekorativ.

Se flere Jesus fra Prag-figurer på www.Froeken-Anker.dk

Se flere Jesus fra Prag figurer på www.Froeken-Anker.dk

Frøken Anker . Bisballevej 12 .  Grundvad . DK-8800 Viborg . www.froeken-anker.dk . info@froekenanker.dk

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk