I det GT nævnes englene ofte i forbindelse med budskaber fra Gud til mennesket på jorden.  Og senere i det GT navngives nogle af de øverste engle, ærkeenglene. Der er syv ærkeengle, der oftest nævnes.

De mest kendte - og vigtigste - ærkeengle er: Mikael, Gabriel, Uriel og Rafael.

De tre andre er: Raguel, Zerakiel og Remiel - ifølge Enoks bog 

Ifølge pave Gregor d.1. hed de: Simiel, Orifiel og Zachariel.

Og de ortodokse kirker kalder de sidste ærkeengle: Selaphiel, Jegudiel og Barachiel.

De tre engle er ærkeengle for kærligheden og knuste hjerter. Den næste for viden, visdom og kunstnernes skytsengel. Og den sidste repræsenterer glædens evne til at forandre, f.eks. tilgivelse og diplomati.

 

Mikael

Mikael betyder: 'der er Gud lig'.

Mikael er nok den mest kendte af ærkeenglene. Mikael ses næsten afbildet med rustning og sværd, da han er den engel, der har med beskyttelse at gør. Ofte afbildes han også med retfærdighedens vægtskåle i hånden. Ved den sidste dom er det Mikael, der vil veje og måle de gode gerninger i forhold til de dårlige.

Det var Mikael, der med en hærskare af engle, kæmpede mod englen Satanel. Mikael og hans hærskare af lysengle bekæmpede Satanel og hans sammensvorne, så de for evigt blev bortvist fra Himlen, og derefter blev styrtet i afgrundens mørke.

Mikael er beskytter for: barmhjertighed, beskyttelse, anger, retfærdighed og helliggørelse. Desuden sørger han for beskyttelse under rejser, samt følelsesmæssig psykisk beskyttelse.

Mikael er skytsengel for Israel, beskytter af Den katolske kirke og i 1950 erklæret for skytsengel for politiet af pave Pius XII.

 

Gabriel

Gabriel betyder: 'Gud er min styrke'.

Der hersker lidt tvivl om Gabriel er en mandlig- eller en kvindelig ærkeengel. I himlen sidder Gabriel til venstre for Guds trone, hvilket fortolkes som, at Gabriel er den eneste kvindelige ærkeengel i englehierarkiet. Et andet tegn er, at Gabriel er månens hersker. Og månen er et anerkendt symbol på alt det feminine. Gabriel er også altid den engel, der bebuder fødsler, bla. overfor Jomfru Maria, der skulle føde Guds søn, Jesus. Gabriel betragtes som englen for børnefødsler.

De Jesus genopstod på tredie dagen, var Gabriel også englen, der var på stedet.

Gabriel er leder for keruberne, der vogter Paradisets have. Satan fristede Adam og Eva i Pardisets have, men blev pågrebet af to af Gabriels engle, og blev fordrevet fra Edens Have.

Gabriel ses ofte afbildet med en lilje, der er symbolet på Jomfru Marias renhed. Men Gabriel kan også ses med en trompet, der viser hans rolle som Guds sendebud.

Gabriel er ærkeengel for åbenbaring, bebudelse, vejledning og opstandelse. Hun kan vejlede i hvilke beslutninger, der skal træffes, og give disciplin i at følge den rette vej.

 

Rafael

Rafael betyder: 'Gud har helbredt'.

Rafael er den store healer, og de rejsendes skytsengel.

Rafael er ærkeenglen, der ledsager Tobias på sit livs store og afgørende rejse, der resulterede i bl.a. at han fanger en stor fisk, der angriber ham. Han modtager dermed anvisninger af Rafael, hvad han skal gøre ved fisken. Og ved de anvisninger bliver hans far, Tobit, seende igen og Tobias bliver gift med Sara. Han modtager større pengebløb, som han tilbyder at dele med Rafael. Først der afslører den tro følgesvend, hvem han rigtig er.

Rafael afbildes ofte som vandringsmand, med en fisk i favnen.

 

Uriel

Uriel betyder: ''Guds ild/flamme/lys''

Uriel er ærkeengel for frelse og hjælp. Uriel hjælper med at skabe fred, med at afhjælpe følelsesmæssigt kaos, egocentrering, konflikter og begær.

Burne-Jones (1833-1899) Opstandelsens morgen

Frøken Anker . Bisballevej 12 .  Grundvad . DK-8800 Viborg . www.froeken-anker.dk . info@froekenanker.dk

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk