Hjertet er et symbol på kærlighed.

Et af kristendommens mange symboler er hjertet, og Jesu Hjerte har siden det 17. århundrede været genstand for særlig dyrkelse i den katolske kirke. Flere menigheder og kirker er viet til Jesu Hjerte, blandt andet Sacré-Coeur.

Hjertet var oprindeligt et symbol fra et stiliseret figenblad, der allerede var mulig at finde fra omkring tretusind år før Kristus. Det var først omkring 1500-tallet at man holdt op med atmale hjertet grønt som bladene, og begyndte at male det rødt.

Tilbedelsen af Det Hellige Hjerte fra Jesus er et udtryk for katolsk spiritualitet. I biblen står der:  Det gennemhullede hjerte af den korsfæstede Kristus gælder som kilden til sakramenterne og Kirken.

Brødremenigheden - hernhutismen - ser endnu mere følelsbetonet på dyrkelsen af hjertet og blodet. Jesu Hjerte ses som symbol for hans kærlighed og lidelse.

Og ser vi på billeder, så ses Jesu hjerte ofte blottet, brændende eller blødende.

De gamle JESUS figurer findes i mange forskellige udgaver. Et fællestræk er den flotte patina. Se flere figurer hos Frøken Anker

Hjertet er også et vigtigt symbol i forbindelse med julen. Og i kærligheden.

Honninghjerter blev tidligere brugt i forbindelse med forlovelser. Før i tiden var det skik at gå til præsten for at få udbredt, at et par var blevet forlovet. Præsten tog i forbindelse med forlovelsen et honninghjerte, brækkede det midt over og gav en halvdel til hver for at vise den hjertelige forening af de to unge. 

Frøken Anker . Bisballevej 12 .  Grundvad . DK-8800 Viborg . www.froeken-anker.dk . info@froekenanker.dk

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk