Brugen af lammet som Kristussymbol, har udspring i slagtning af offerlam ved påskefesten. Offerforestillingen er overført til Jesu offerdød, hvor Jesus tydes som Guds Lam - AGNUS DEI. Jesus anses også som den gode hyrde, der tager sig af sin hjord -  menigheden. Jesus symboliseres således i to roller som offeret, men også som hyrden.

I 326 foretog Konstantins mor, dronning Helena, en pilgrimsrejse til Palæstina og fandt i følge legenden de tre kors ved Golgata. Som konsekvens heraf blev korsfæstelsen afskaffet som dødsstraf og i stedet ophøjet til symbol for kristendommen.

Korset blev herefter et populært symbol. Det blev brugt på mønter, regentens rigsæble, vejkors m.m. Korset var dog stadigvæk uden nogen afbildning af Kristus. Grunden var, at man dermed mente at gøre Kristus for menneskelig. I stedet afbildede man et lam - et andet symbol for Kristus - sammen med korset, enten ved at lammet løfter korset med sit ene forben, ved at det står foran korset eller ved at det sættes midt inde i korsskæringen.

Frøken Anker . Bisballevej 12 .  Grundvad . DK-8800 Viborg . www.froeken-anker.dk . info@froekenanker.dk

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk